Zemeņu ražas laiks vairs nav aiz kalniem! Ja šīs ogas jūsu saimei ir īsts kārums, sagataves var sākt jau šodien. Un kāpēc gan nepalutināt radiniekus ar ko pavisam neikdienišķu?
It kā nekas sarežģīts – ogas plus cukurs, un ievārījums klāt –, bet fantāzijas pieskāriens ļaus zemeņu sezonu nosvinēt ar pilnu jaudu!
Tā kā zemenes ir ļoti maigas ogas, ar tām jādarbojas saudzīgi, ņemot vērā to struktūru. Vispirms ogas skalo caurdurī un ļauj liekajam mitrumam notecēt. Tikai pēc tam noņem zaļās kātiņu daļas. Šādu kārtību ieteicams ievērot arī ievārījuma vārīšanā, lai iegūtu nevainojamu rezultātu.
Zemeņu ievārījums “Svaigums”
Sastāvdaļas
- 2 kg zemeņu
- 1,5kg cukura
- 2 citroni
- 25 lapiņas svaigas piparmētras
- 25 lapiņas svaiga bazilika
Pagatavošana
Sagatavotas ogas (mazgātas, žāvētas un bez astes), ieber dziļā bļodā un pārber ar cukuru. Atstāj dažas stundas, lai ogas atsulojas. Tad visu pārliek katliņā un, kad masa uzvārījusies, vāra 5 minūtes, tad pievieno bazilika un piparmētras lapiņas un vāra vēl 5 minūtes.
Pievienojiet ievārījumam sablenderētu citrona mīkstumu un mazliet pierīvē citrona miziņu. Tad vāra ievārījumu uz lēnas uguns aptuveni 15 minūtes. Atstāj uz 8-10 stundām. Otrs ievārījuma etaps – vēlreiz uzvāra ievārījumu 5 minūtes un lej sterilizētās burkās un aizvāko.
Zemeņu ievārījums “Rubīns”
Sastāvdaļas
- 1 kg mazu zemeņu
- 200 g rožu ziedlapiņu
- 1,2 kg cukura
- 100 ml ūdens
- pustējkarote citronskābes
Pagatavošana
Sagatavotas zemenes liek katlā un apber ar pusi norādītā daudzuma cukura. Atstājiet uz nakti. No ūdens un pārējā cukura pagatavojiet sīrupu. Ūdeni un cukuru liek uz uguns, pievieno rožu ziedlapiņas, citronskābi un izvāra.
Pēc tam ar sīrupu pārlej ogas un vāra 5 minūtes uz nelielas uguns. Tad katlam ļauj pilnībā atdzist. Tad atkal ievārījumu uzvāra aptuveni 10 minūtes un pilda burkās.
Zemeņu ievārījums ar garšvielām
Sastāvdaļas
- 2 kg zemeņu
- 2 kg cukura
- 2 anīsa zvaigznītes
- 2 kanēļa standziņas
Pagatavošana
Sagatavotās ogas ievieto katrolī, pārlej cukuru, atstāj uz 3 stundām. Pēc šī laika zemenes liek uz uguns, uzkarsē un vāra 10 minūtes. Atstāj, lai atdziest. Kad ievārījums ir auksts, liek atpakaļ uz uguns un vāra 10 minūtes. Tad pievieno garšvielas un vāra 10 minūtes. Izņem garšvielas, karstu ievārījumu lej sterilizētās burkās un aizvāko.
Bet divas labākas receptes tikai sekos!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- Karstums līdz +31 grādam jau tuvojas: hidrometeoroloģiskais centrs ir nosaucis anomālās sasilšanas termiņusby Sandra Vīgante
- “Šī vasara vēl sagādās pārsteigumus”: meteorologs Toms Bricis atklāj, cik ilgi Latvijā saglabāsies +30 grādu tveice, kas iestāsies jau trešdienby Laura Andersone
- Koks, kas “aizdzenot” prom no mājas vīriešus: vai tūjas drīkst stādīt pie mājas?by Laura Tiltiņa